Bilden av marknadsföraren är skev
Visste du att en person som jobbar som marknadsansvarig idag kan väntas göra 6 olika personers jobb? Kanske känner du igen dig?
Efter 10 år som marknadsansvarig/digital strateg/social media ansvarig/projektledare/eventplanerare och nu konsult så har jag själv upplevt tyngden av hur dessa roller klumpats ihop till en person.
Låt oss bryta ner det.
På ett litet företag finns det kanske en person som jobbar med marknadsföringen. En marknadsansvarig (eller annan liknande titel), som ofta väntas ha ansvar för följande:
Marknadsplan/strategi
Contentplanering - och att skapa innehåll till Sociala medier, alltså foto/video/copy och kreativa idéer.
Ta hand om Sociala medier - flera kanaler, (planera, publicera, interagera, svara på kommentarer och meddelanden osv.)
Influencer marketing (som är en helt egen bransch)
Nyhetsmailsystem + utskick
Webbredaktör - ta hand om hemsidan, eventuellt vara med och bygga/beställa hemsida.
Marknadsföring (både print och digitalt). Här ingår t.ex. Facebook och google ads.
Analys & mätning (t.ex. google analytics & tag manager)
SEO
SEM
Ofta ingår även:
Projektledning
Ansvar för personal/praktikanter
Event
PR/Pressreleaser
Kampanjer
Mässor
Utbildningar
E-commerce
Crm system
IT-lösningar (för att du är ju så duktig på allt digitalt!)
Ja.. listan kan göras lång och jag har varit i många situationer där jag väntas kunna alla dessa roller och utföra dem både strategiskt och praktiskt. Ofta utan hjälp av någon annan. (Ibland även utan en bra budget). Det finns ett fel i systemet. Arbetsplatserna har inte hunnit med att anpassa sig efter den snabba förändring som skett i marknadsföringslandskapet.
“Det finns ett fel i systemet. Arbetsplatserna har inte hunnit med att anpassa sig efter den snabba förändring som skett i marknadsföringslandskapet.”
På 15 år har marknadsförarens roll gått från en tydlig roll till att bli många olika specialistroller. Personen som har rollen “marknadsansvarig” eller liknande har behövt anpassa sig till detta nya landskap och lära sig lite om allt. Det gör att man känner sig (och är) otillräcklig hela tiden.
Jag själv som alltid varit en “duktig flicka” har ofta gått i fällan att försöka göra allt och vara bäst och göra alla nöjda - men på min egen hälsas bekostnad. Att våga säga till sin chef att man är i en ohållbar situation, inte orkar eller klarar av allt känns inte som ett alternativ. För då är man ju inte duktig. Men hur mycket du än jobbar så kan du inte göra flera personers jobb, inte så länge iaf. Inte utan konsekvenser.
Om jag ska se det positiva så är jag glad att jag blivit tvingad att bli bra på många saker. Att vara generalist har hjälpt mig mycket som egenföretagare. Jag är idag superbra på att komma in i ett bolag och analysera vad de behöver göra i sin marknadsföring eller med sin marknadsavdelning.
En av de största delarna i mitt jobb går ut på att utbilda kunderna i hur landskapet ser ut idag, och hjälpa dem hitta en gyllene medelväg. En strategi som funkar för just dem. För man behöver inte göra allt. Men man kan definitivt behöva hjälp att prioritera.
Om du är chef på ett bolag och undrar vad din marknadsansvarige håller på med, fråga dem. Be dem lista alla system de sitter i, alla arbetsuppgifter de utför, och vad som tar mest tid och energi - mot effekten som det ger.
Bedöm om detta är en rimlig och hållbar arbetssituation för den personen. Vänta dig inte att de ska kunna allt. Visa att det är ok att ta in hjälp på de områden som personen inte kan eller vill jobba så mycket med. För ensam är inte stark, ensam blir utbränd - och det reflekteras i hur ert företag syns för omvärlden.
“För ensam är inte stark, ensam blir utbränd - och det reflekteras i hur ert företag syns för omvärlden.”
Är du marknadsansvarig/sociala medier ansvarig eller har en liknande administrativ roll på ett företag? Prata med din chef, visa en lista över allt du gör och berätta vart skon klämmer. Be om hjälp. Det är viktigt att vi alla visar hur mycket som krävs av dessa roller, så att det kan bli en förändring på arbetsplatserna.
Mitt tips är att ta fram tydliga arbetsbeskrivningar för dessa roller. Efter en bra diskussion så tror jag att arbetsgivare och anställd kan skriva en sådan tillsammans. Mitt tips är att lista de saker personen ska ha ansvar för, vilka befogenheter de har, och vilka mål man vill nå.
“Mitt tips är att ta fram tydliga arbetsbeskrivningar för dessa roller.”
Sist men inte minst, låt oss fundera över ordet “ansvarig”. Att vara ansvarig betyder inte att du måste göra allt själv. Jag tycker att det innebär att du tar ansvar för att lösa dina arbetsområden - om det så innebär att du tar in extern kompetens för att hjälpa till med det.
Dessutom är det viktigt att man som ansvarig också får förtroende och befogenhet att ta egna beslut och en bra budget att arbeta med. Har man inte något att säga till om vad gäller budget så är det mycket svårt att vara ansvarig.
Jag hejar på alla er där ute som är en del av digitaliseringen. Som kämpar med att få ut ett instagraminlägg som är någorlunda bra samtidigt som annonser ska layoutas och event planeras. Som ska vara fotografer och webbredaktörer och projektleda implementeringen av det nya crm-systemet samtidigt. En applåd till er :D
Ni utgör en enormt viktig del av de företag ni arbetar för. Tro inget annat. Ni är projektledare, kreatörer och visionärer. Ni är de som skapar resultat och synlighet. Heja er!