Branding & Personligt varumärke

Trendiga begrepp eller framtidens marknadsföring?

Just nu känns det som att alla omkring mig slänger sig med begreppet “Personal branding”. Det har blivit ett trendigt uttryck, och som med alla saker som blir trendiga så kan det kännas lite tjatigt.

Eftersom jag föreläser en hel del om både branding, content och personal branding så har jag funderat mycket på varför dessa begrepp blivit så populära och vad de faktiskt innebär. 

Som vanligt vill jag påstå att det inte alltid är vad du tror…

Vad är branding vs. personal branding?

Om man googlar vad branding är så får man upp många beskrivningar som skiljer sig åt, en av dem är denna: 

“Branding is the process of creating a strong, positive perception of a company, its products or services in the customer’s mind by combining such elements as logo, design, mission statement, and a consistent theme throughout all marketing communications.”

Känns rätt tydligt, ellerhur?

Om du sedan googlar "Personal branding" så får du svar som detta:

"Personal branding encompasses your reputation and your personal and professional image. You emphasize your personal brand via tools like your CV, social media posts, website design and business cards.”

Men dessa beskrivningar skrapar bara på ytan av vad jag tycker att branding är. För mig handlar all branding om vad du får folk att känna. 

"Dessa beskrivningar skrapar bara på ytan av vad jag tycker att branding är. För mig handlar all branding om vad du får folk att känna."

Anledningen att jag brinner för marknadsföring är för att det i grund och botten handlar om människor och psykologi. Hur vi får folk att känna, hur vi påverkar människor och motiverar dem att göra något. 

Branding - att paketera ett företag, en produkt, en person, ett koncept eller en upplevelse tycker jag är en otroligt intressant och rolig process. Men den är inte alltid lätt. Speciellt om det är många människor på ett företag som ska “tycka till” om hur det ska vara. (“Vilken nyans av blått är den bästa? Säger det där typsnittet verkligen det vi vill? Etc...")

För att göra riktigt bra branding krävs MODIGA människor. 

Det är därför jag skrivit i min LinkedIn profil att jag “hjälper modiga företag skapa starka varumärken genom smarta strategier, content som får folk att känna och oförglömliga event”. Det är nämligen roligare att jobba med branding om man har kunder som litar på en och har tillit till processen.

Men varför måste vi vara så modiga då? 

Hur vi jobbar med marknadsföring har ändrats drastiskt de senaste åren. Från “Mad Men-marknadsföring” där Don Draper pitchar en reklamkampanj på skyltar i ett konferensrum till det digitala marknadsföringslandskap vi har idag. På Mad Men-tiden utsattes vi för ca 500 varumärkesbudskap varje dag. Idag är det långt över 5000. 


  • Första anledningen att vara modig är att vi måste kunna sticka ut bland alla dessa budskap. För att sticka ut måste vi enas om en strategi, och våga köra all-in på den.

  • Andra anledningen är att det krävs modiga människor som förstår att det tar tid och pengar att bygga ett bra varumärke, men att investeringen lönar sig i längden. 

  • Tredje anledningen - det krävs mod för att erkänna att man kanske inte kan (eller ska) göra allt själv när det kommer till marknadsföring och branding. 

Bra branding handlar om att förstå att din målgrupp ställer sig alltid en fråga. Jag brukade säga att den frågan var “What’s in it for me”. Men jag har ändrat mig. Jag tror att den egentligen är “How does it make me feel?”. 

Skillnaden? Det handlar inte om vad vi får utan vad vi känner att vi får. 

Låt mig förklara…

Vi människor bryr oss i grunden om tre saker: 

  1. Vem vi är

  2. Vad vi tror på

  3. Vad vi aspirerar till att bli

När något hotar dessa tre saker känner vi negativa känslor. När de bekräftas känner vi positiva känslor.

I vårt samhälle idag är många av oss, (trots dyra elpriser), relativt lyckligt lottade. Många av oss är på högsta steget i Maslows behovstrappa, det innebär att vi söker självförverkligande. (Längre ner på trappan handlar det t.ex. om att vi kämpar för att ha tak över huvudet)

Vi drömmer om och jobbar för att förverkliga bilden av den person vi vill vara, både personligen och yrkesmässigt. 

De produkter vi köper, och företag vi väljer att stötta, ska helst passa in i den självbilden. Vi väljer automatiskt det som får oss att tycka bättre om oss själva. 

Det tar uttrycket “We buy from those we like” till en annan nivå. Man skulle kunna ändra det till “We buy from those who make us like ourselves better”. 

“We buy from those who make us like ourselves better”. 

Säg t.ex. att du aspirerar till att bli en långdistanslöpare. Om ett varumärke säger “Vi tror du klarar det, vi har produkter som kan hjälpa dig och vi sponsrar t.o.m. andra som gör det du vill… men mest av allt - bara gör det! JUST DO IT!” … gillar du dem då?

Nike säljer inte löparskor, de säljer känslan av att du kan överträffa dig själv. 

"Nike säljer inte löparskor, de säljer känslan av att du kan överträffa dig själv."

Mer än bara marknadsföring 

All bra branding i världen kan dock inte rädda en dålig upplevelse. Så om skorna du köper går sönder och bemötandet du får av kundtjänst är dåligt. Då faller allt. 

Bra branding måste därför genomsyra alla delar av företagets kommunikation, och framför allt även kundtjänst. 

Personal branding

Men personal branding då, gäller samma sak där? Ja, att “branda” en person, framförallt sig själv som t.ex. många egenföretagare behöver göra - kan vara en stor utmaning. 

Det handlar om så mycket mer än hur dina visitkort ser ut. 

Jag vill påstå att alla har ett personligt varumärke, oavsett om du jobbar med det eller inte. 

De säger att ditt personliga varumärke är det människor säger om dig när du inte är i rummet. Idag behöver vi också lägga till en digital dimension till det. Det är bara att googla dig själv och se vad som kommer upp.

För en okänd person så är du den Google säger att du är. För en potentiell arbetsgivare är du kanske den LinkedIn säger att du är? 

"För en okänd person så är du den Google säger att du är. För en potentiell arbetsgivare är du kanske den LinkedIn säger att du är?"


Oavsett om du är anställd, jobbsökande, egenföretagare, VD eller chef så har du något att vinna om du tar kontroll över ditt personliga varumärke. Och det behöver inte vara så svårt. 

Du kan påverka vad Google säger om dig med enkla medel. (Fråga mig gärna hur.) Det är något jag tar upp i min föreläsning om personal branding. Ett enkelt tips är att jobba med din LinkedIn profil. Delar av den är nämligen sökordsoptimerad, så välj ord som google gillar, ord som du tror folk söker på där du vill komma upp som resultat.

Det största hindret vi stöter på i Personal branding? 

…Jantelagen.  

När jag jobbar med kunder som vill stärka sitt personliga varumärke genom t.ex. att jobba med LinkedIn så handlar mycket om att bli bekväm med att prata om sig själv och ta plats i sociala medier. 

Det kan också handla om att hjälpa dem att se vad de har att erbjuda som är unikt. Att hjälpa dem berätta sin egen story och förstå varför den har ett värde i deras branding. 

Ibland känns det som att jag jobbar mer som marknadsföringsterapeut än strateg, men det är ok. :) Jag gillar verkligen att coacha människor och hjälpa dem framåt. 

Ett av de bästa tipsen jag själv fått när det gäller att våga ta plats var av min tidigare arbetsgivare och numera kund Elaine Eksvärd. Hon sa till mig att jag skulle sluta fokusera på att det är jag som ska synas, och börja fokusera på mitt budskap. Det tar jag med mig än idag. 

För det tipset gäller lika mycket när det handlar om retorik och att stå på scen som att våga ta plats i sociala medier. 

Även om du inte vill ta plats så förtjänar ditt budskap att ta plats. Det är viktigt att våga dela med dig av ditt budskap för jag lovar att det finns någon där ute som behöver höra just det som du har att säga

"Jag lovar att det finns någon där ute som behöver höra just det som du har att säga."

För att knyta ihop säcken så handlar det återigen om att göra innehåll som får folk att känna och känna igen sig. Som jag skrev tidigare så är en av de tre sakerna som är viktiga för oss människor när det kommer till vår självbild det vi aspirerar till att bli. 

Som smarta Sara Öhman säger så vill vi inte bara se inspirerande innehåll utan aspirerande innehåll. D.v.s. vi följer andra som gör det vi vill vara, göra eller ha. Vi vill vara med på resan, se transformationen och känna att vi kan göra samma sak själva. Eller i.a.f. leva genom den som gör det. 

En anledning till att många säger sig hata LinkedIn är nog för att det finns mycket skrytinlägg på plattformen. Men jag säger såhär: det är helt ok att skryta om att du vann den där pokalen - om jag också har fått vara med på resan dit. Då delar jag din stolthet.

"Det är helt ok att skryta om att du vann den där pokalen - om jag också har fått vara med på resan dit. Då delar jag din stolthet."

Så när du gör innehåll som ska stärka ditt personliga varumärke - ta med folk på resan. Du behöver inte vara klar, du behöver inte vara perfekt. Bjud in följarna att vara med. 

Även om det fanns en tid då sociala medier handlade om att ha det perfekta instagram-flödet, så är den tiden förbi. Nu vill vi ha det äkta över det perfekta 

"Även om det fanns en tid då sociala medier handlade om att ha det perfekta instagram-flödet, så är den tiden förbi. Nu vill vi ha det äkta över det perfekta. "

Så när du ska jobba med branding eller personal branding framöver, ställ dig dessa frågor: 

  1. Vilka varumärken känner du lirar med din egen självbild eller det du aspirerar till?

  2. Har du varit med om att din bild av ett varumärke du tidigare gillat gått i kras p.g.a. bemötandet du fått i t.ex. deras kundtjänst?

  3. Vad vill du få folk att känna genom ditt innehåll?

  4. Vad kan du dela med dig av som andra kanske aspirerar till?